2004 Jun 07 Peluang saksi Kejora melintasi matahari esok

Oleh Hazarry bin Haji Ali Ahmad

Bandar Seri Begawan – pada petang 8 Jun 2004, penduduk negara ini akan berpeluang menyaksikan planet Zuhrah (atau Kejora) melintasi di hadapan matahari buat pertama kali sejak 122 tahun yang lalu.

Fenomena yang menakjubkan ini lebih dikenali sebagai transit Zuhrah dan kali terakhir berlaku dalam tahun 1882. Ini bermakna, tidak ada sesiapa yang hidup pada hari ini yang telah menjadi saksi peristiwa itu.

Istilah transit adalah fenomena astronomi di mana sebuah objek samawi (seperti planet atau bulan) melintas di hadapan sebuah objek samawi lain yang lebih besar (seperti matahari atau bintang). Manakala transit planet berlaku apabila sebuah planet melintas di hadapan matahari.

Fenomena transit Zuhrah adalah jarang sekali berlaku iaitu hanya 4 kali setiap 243 tahun.

Ketika fenomena ini berlaku, planet Kejora akan kelihatan seperti sebuah bulatan berwarna hitam, bersaiz 1/32 diameter matahari, perlahan-lahan merentasi Matahari.

Transit Zuhrah kali ini memberi kesempatan hampir seluruh penduduk di dunia untuk menyaksikannya. Di samping dari Negara kita, transit akan turut dapat disaksikan dari Eropah, Afrika, Timur Tengah dan kebanyakkan Asia. Manakala, ia tidak akan kelihatan.dari selatan Argentina, barat Amerika Syarikat, Hawaii dan New Zealand.

Waktu fasa-fasa transit dan arah lintasan Zuhrah ketika transit pada 8 Jun 2004.
Waktu fasa-fasa transit dan arah lintasan Zuhrah ketika transit pada 8 Jun 2004.

Bagi negara ini, kejadian astronomi ini akan bermula apabila cakera Zuhrah mula menyentuh cakera matahari iaitu pada saat kontak pertama pada jam 1:11 petang waktu tempatan.

Lapan belas minit kemudian, keseluruhan planet tersebut akan berada di dalam cakera matahari pada jam 1:29 petang.

Kejora akan berada semakin jauh ke dalam cakera matahari dan puncak transit akan berlaku pada jam 4:14 ptg.

Kontak ketiga berlaku pada jam 7:01 malam sewaktu Zuhrah mula keluar dari cakera matahari.

Transit akan tamat ketika berlakunya sentuhan terakhir cakera Zuhrah dengan matahari iaitu pada jam 7:20 malam.

Peristiwa transit ini akan berlangsung lebih 6 jam. Namun bagi negara kita transit hanya akan dapat disaksikan dari Kontak I sehingga matahari terbenam iaitu pada jam 6:30 petang.

Orang ramai adalah dilarang melihat matahari secara terus atau dengan binokular atau teleskop. Ini kerana, ia boleh mengakibatkan kerosakan mata dan buta. Ada beberapa kaedah yang selamat untuk melihat transit ini.

Transit boleh diamati dengan mata kasar kerana Zuhrah mampu dilihat tanpa mengunakan teleskop atau binokular dan ia akan kelihatan satu titik gelap. Akan tetapi seseorang hendaklah memakai penuras suria yang bersesuai seperti β€œWelder’s Glass” atau kaca mata tukang kimpal besi yang bernombor #13 atau #14. Kacamata khas untuk melihat gerhana juga boleh dipakai.

Penapis yang tidak selamat seperti kaca mata hitam, pembungkus gula-gula, cakera padat dan beg plastik adalah tidak sesuai untuk dipakai. Walaupun, barang tadi boleh mengurangkan sinaran matahari, tetapi radiasi inframerah dari matahari tidak sepenuhnya ditapis dan masih mengalirkan haba yang boleh merosakkan mata.

Cara lain yang lebih selamat adalah menggunakan teknik projeksi. Teknik ini begitu mudah di mana anda hanya memerlukan binokular atau teleskop dan sehelai kertas putih sebagai skrin. Anda perlu halakan binokular atau teleskop ke arah matahari dan projekkan imej matahari yang terhasil ke atas skrin.

Unit Astronomi Jabatan Ukur dibantu oleh Persatuan Astronomi Negara Brunei Darussalam akan mengadakan cerapan transit ini pada petang 8 Jun 2004, bertempat di kawasan letak kereta Jabatan Ukur, Berakas, mulai jam 12:30 tengah hari hingga 6 petang. Orang ramai adalah di alu-alukan hadir untuk menyaksikan fenomena transit yang bersejarah ini dan masuk adalah percuma.

Penglihatan akan dibuat mengunakan sebuah teleskop yang berkuasa tinggi yang dilengkapi dengan penuras suria untuk melihat transit dengan lebih terperinci. Beberapa buah teleskop kecil dengan penuras dan binokular menggunakan kaedah projeksi dan sebuah β€œsolarscope” juga disediakan untuk kegunaan orang ramai melihat transit tersebut dengan selamat.

Orang ramai adalah dinasihatkan agar tidak melepaskan peluang melihat transit Zuhrah ini. Ini kerana di dalam abad ini, kita hanya berpeluang untuk menyaksikan dua transit Zuhrah sahaja yang berlaku pada petang 8 Jun 2004 ini dan sekali lagi akan berlaku lapan tahun dari sekarang iaitu pada 6 Jun 2012. Selepas itu ia tidak akan berlaku sehingga tahun 2117.

Untuk Siaran Akhbar:
Media Permata, Brunei Press (Cadangan disiarkan pada 8 Jun 2004), Seksyen Berita, Radio Televisyen Brunei (Cadangan disiarkan pada 7 Jun 2004)dan Jabatan Ukur, Kementerian Pembangunan (Rujukan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.